luni, 13 aprilie 2009

In sfirsit vorbe

Orice vizitator se va uita pe acest blog va spune: tare plictisitorrrr. Dar sa stiti ca si eu ma plictisesc uneori scriind, dar de fapt mai mult gindind - pt ca eu mai mult gindesc ce ar trebuie sa scriu decit scriu.

Da, vizitatorii ar putea zice cit de plictisit este un reprezentant al unei organizatii neguvernamentale. Veti putea crede ca este plictisitoare intreaga societate civila din Moldova. Da, asa este. Plictisitoare si ignoranta.

Crunta constatare, dar așa este. Dar nu e numai vina ei. O societate civila este vioaie daca are conditii unde sa invioreze oamenii. Daca va veti uita asupra parcursului dezvoltarii societatii civile sunt anumite zvicniri si avinturi. Dupa care urmeaza o involutie. Exact ca si coloana infinitului de Brincusi. Dupa o evolutie puternica urmeaza o involutie. Si tot asa.

Dar spuneam ca depinde de societate și de oamenii din jurul societatii civile. Si asta pt ca ONG-urile vin sa ajute la depasirea problemelor cu care se confrunta oamenii, societatea, statul, sistemul.

Dupa 7 aprilie totul a devenit palid. Deja avem si noi un 11 septembrie, putem sa ne mindrim. Dar pe naiba cu asa mindrie, pt ca ceea ce s-a intimplat e in defavoarea binelui unei societati, unei societati infometate de informatie și adevar. Spuneam intun postul precedent sa tinem un nimut de reculegere pt democratia din R. Moldova.

Dar ce avem nu se poate numi deloc democratie. Este democratie dirijata, o forma de a arata comunitatii internationale ca guvernul este democratic, iar cetatenii nu simt democratia, nu simt viata lor democratica.

Institutiile guvernamentale nu sunt independente, nici institutiile judecatoresti. Ei nu mai reprezinta poporul, ci doar partidul. Disparitia tinerilor in strada, indiferent daca ai fost pe 7 aprilie la Parlament si Presidentie, si ulterior maltratarea inumana a acestora de catre fortele de ordine fara ca tinarul macar sa stie pt ce. Cum sa mai avem incredere in propria politie?? Cum sa mai avem incredere in fortele de ordine, cind ele in loc sa pazeasca tinerii, ei ii agreseaza ? Si daca treceam si eu pe linga Guvern pe 8 aprilie? Ma luau si pe mine? Este anormal. Anormal este faptul ca MAI nu spune numarul celor arestati, maltratati si detinuti dupa protestul din 7 aprilie. Interesant, pt ce mai avem nevoie de un asa minister care ne aresteaza in plina strada, fara probe, ne tortureaza? Pt ce mai platim unui asemenea minister? Pt ce institutiile de invatamint sa suporte cheltuielie in urma distrugerii Parlamentului si Presidentie?? Poate mai bine MAI sa suporte cheltuielile pt ca nu le-au protejat cum trebuie. De ce președinele tarii, care este presedintele a intregii populatii, nu doar a celei care l-a ales, ia asa hotariri nechibzuite si negindite?

De ce? Sunt intrebari la care nu stiu daca vom afla vreodata raspuns, pt ca asa se comporta un regim totalitar, iar comportamentul presedintelui nu e deloc adecvat unui presedinte de tara, ci mai degraba seamana cu a unui lider autoritar, care considera R. MOldova ca ograda sa. Ce vrea asta si face, invinuieste pe cine vrea, cum vrea, fara probe, pt ca asa crede el, este sustinut de institutiile de forta si juridice. Si na, asta e democratia in ograda lui Voronin.

Dar sa ne intoarcem la societatea civila din Moldova. Ce poate sa faca ea? Infricosata de actiunile de intimidare si agresive ale autoritatilor, societatea civila trebuie sa se intoarca spre oameni, spre necesitatile oamenilor. Si sa lase autoritatile sa se joace de-a democratia si lupta contra dusmanilor. Era un avantaj daca demostrai finantatorilor ca ai sprijinul autoritatilor in realizarea unui anumit proiect. Acum ne lipsim de acest avantaj și lucram doar pt oameni, nu pt institutii, pt ca nu mai avem incredere in institutii. Din pacate.

Un comentariu:

  1. "Frate, nu pierde Credinta! Hristos a inviat! Asa va Invia Dreptatea Neamului Romanesc din Basarabia Martira,Bucovina de Nord si Tinutul Herta! Dar pentru aceasta se cere ca Fiii sai cei mai buni sa accepte de buna voie Cununa de Spini,sa ia Crucea in Spate,sa Urce Golgota in Genunchi,si cu Lacrimi in Ochi sa se lase Rastigniti! Iubiti Crestini,fiti Voi Copiii Acestea!" Cu Multa Credinta Vasile Butnaru,pelerin basarabean.

    RăspundețiȘtergere