Este vorba despre www.mdn.md care intrun articol CINE ESTE SOCIETATEA CIVILĂ MOLDOVENEASCĂ? aduce tot felul de acuze societatii civile moldovenesti, desi autorul articolului, pseudonim desigur, face parte si el din aceasta societate civila moldoveneasca impreuna cu situl respectiv. Stiu ca siteul este inregistrat dupa o organizatie neguvernamentala, care tot face parte din societatea civila din Moldova si care spune ca
fără a pretinde sub nici un aspect de a reprezenta vreo formaţiune sau curent politic, social-politic sau ideologic.Totusi unele texte plasate pe site apartinind reprezentantilor ONG-ului respectiv incalca aceasta norma, inclinind in anumite directii politice.
In primul rind, autorul vorbeste despre toate organizatiile neguvernamentale din Moldova si le pune pe toate intro oala fara a face diferenta intre aceastea, indiferent de experienta de viata a fiecareia. Autorul aduce mai multe acuze intregii societati civile din Moldova de felul
Fără a ocoli şi umbla lăturile recunoaştem că declaraţiile ideologice oficiale nu se împletesc cu realitatea, la fel cum imparţialitatea şi neangajarea reprezentanţilor „societăţii civile” nu este nimic mai mult decît o minciună.
In al doilea rind, autorul vorbeste fara sa cunoasca anumite realitati, efectuind mai multe erori neacceptabile si pasibile de Codul Penal. Invinuirea ONG-urilor din Moldova ca promoveaza
Drepturile omului, libertatea, democraţia, toleranţă, etc, etc. Nici un cuvînt, nici o referinţă, nici o frază despre Moldova, despre valorile noastre, despre existenţa noastră. Nimic, de parcă ar fi vorba de noţiuni absolut opuse.este absolut eronata si neadevarata. Ma intreb daca dl autor s-a informat despre ce promoveaza ONG-urile din Moldova? Poate sa se uite mai exact inca o data pe linkul acesta ca sa se convinga http://www.viitorul.org/pageview.php?l=ro&idc=253 si l-as intreba pe autor de cite ori a gasit numeric acolo Moldova?
As putea sal intreb pe dl autor unde pot gasi anume ce promoveaza ONG-ul din care face parte, ori acest lucru nu-l putem gasi nicaieri in spatiul web.
Totul – Cedinţă, patrie, familie, cultură, istorie – este palid şi neimportant, chiar nociv, pentru ei, pentru lumea lor.Asemenea acuzatii pot sa vina numai de la un om care nu e in mintile lui, altfel de unde poate sti el ce inseamna totul pentru fiecare individ in parte, de unde poate sti ce este impoartant pt mine si ce nu important ca membru al societatii civile.
Organizaţiile obşteşti care promovează ceea ce contravine valorilor liberale sînt recunoscute doar de jure. Ele nu sînt luate în seamă în nici un fel, nu primesc fonduri, nu sînt mediatizate sau în cele mai dese cazuri sînt marginalizate. Aceasta în condiţiile în care adevăraţii marginali sociali se regăsesc doar printre membrii ong-urile recunoscute şi de facto. E de ajuns să privim către cei care alcătuiesc aşa zisa societate civilă ca să ne dăm seama că aceştia nu se înscriu nici măcar în limitele normalului ale societăţii moldoveneşti extrem de stricate.o aberatie mai mare nu am avut ocazia sa aud. Cel care a scris astfel de cuvinte se vede ca e suparat rau pe oameni. Este un indemn la xenofobie. Cu tot respectul, dar este total deraiat de la realitate, ori cunoastem ca orice ONG poate participa la un concurs de granturi, in loc de a se simti victimizat.
Campania electorală din 2009 a mai descoperit opiniei publice ceva laturi ascunse ale existenţei „imparţiale” a ong-iştilor. Ei au început să acţioneze cu şi mai mare dezinvoltură. Probabil decolarea verticală a lui Chirtoacă spre vîrfurile vizibile ale politicii moldoveneşti i-a motivat pe mulţi să fie mai activi, mai liberali, mai pătimaşi în ale valorificării ţării întru cele liberale.Ce are una cu alta ???? Unde scrie ca e interzis sati manifesti optiunile politice?? Ceea ce e scris e dovada analfabetismului legislativ de care dam dovada si ne bazam mai mult pe prejudecati si stereotipuri. Daca esti membru de ONG asta nu inseamna ca nu poti avea anumite preferinte politice pe care le expui in afara ONG-ului. Ori, ONG-ul este apolitic, si nu membrii acestia.
Cel mai notoriu exemplu este cel al lui Nagacevschi Vitalie. Individul, sau mai liberal spus reputatul, este numărul 5 pe lista PLD(M) şi în acelaşi timp, cum îi stă bine unui liberal sădea, continue să ameninţe Moldova cu noi procese şi condamnări din partea CEDO în calitate de preşedintele al Asociaţiei „Juriştii pentru drepturile omului”.El nu face decit sa apere drepturile cetatenilor moldoveni care depun plingeri la CEDO, si e de vina justitia moldoveneasca ca nu face dreptate in tara, ci obliga cetatenii sa caute dreptatea in afara tarii. Ori, Moldova daca este parte la anumite tratate sau conventii internationale, apoi trebuie sa le respecte, sau sa le denunte. Sunt mai multi membri ai ONG-urilor in diferite partide, nimeni nu neaga asta, dar nu fac nici o ilegalitate sau nu poate sa le fie imputata apartenenta la un partid. Unui ONG poate sai fie imputat ca sustine activitate politica, si nu unui membru de ONG in timpul liber. Cu atit mai mult ca societatea modloveneasca nu plateste nici un banut pt intretinerea ONG-urilor moldovenesti, in schimb profita din activitatea acestora.
Chiar a doua zi s-a constatat că nici poliţia, nici procuratura, nici conducerea ţării şi nici chiar FSB-ul rusesc nu au avut nici un fel de atribuţie la bătaia din faţa sediului Procuraturii. Acţiunea a fost pusă la cale de către Vladimir Filat, faptul fiind confirmat de către calitatea de candidat pe listele PD în CMC Chişinău a unuia dintre atacatori. Candidatul la funcţia de primar al capitalei din partea PD şi finanţatorul campaniei electorale locale din 2007 era nimeni altul decît actualul lider PLD(M).cine a constat dle autor???? ori daca nu politia, atunci cine trebuia sa fie prezenta la un asemenea eveniment??? la alte evenimente e puzderie de politisti, iar in cazul dat nici macar paza Procuraturii nu a vrut sa iasa si sa vada ce se intimpla?? de ce vorbiti neargumentat, ori nu cunoasteti ca un text analitic cum pretinde a fi Centru dvs. trebuie sa prezinte datele concrete de ambele parti si nu truncheat??
Dar iata ca a venit rindul si ONG-ului nostru sa fie etichetat.
Mai mult ca atît, au avut loc evenimente la care „experţii independenţi” din PLD(M) au ieşit în public împreună. La sfîrşitul anului 2008 a avut loc o conferinţă de presă în cadrul căreia cîţiva tineri experţi au criticat Anul Tineretului al comuniştilor. Grupul era alcătuit din trei tineri experţi de la Viitorul şi administratorul unei pagini electronice ce face parte din trustul mediatic al lui Filat.mie imi interesant de unde a luat 3 trei tineri experţi de la Viitorul?? Am urmat linkul si de acolo nu am aflat nimic. De unde trei?? Ori stiu bine citi au fost, odata ce am participat la acea conferinta de presa. Un singur expert al Viitorului, iar Nicolae Toderas este expert asociat. Si pot sa confirm, ca a declara ca Anul Tineretului nu ti-a schimbat cu nimic viata in bine, ca tinar, nu inseamna deloc a fi PLDM-ist. Este doar a te exprima despre viata din R. Moldova fara referinte politice.
Afilierea politică a „ONG-ului „Viitorul” în această campanie electorală demonstrează că imparţialitatea şi promovarea interesului public nu este decît o minciună intens propagată pentru a căpăta încrederea consumatorilor de democraţie.Afirmatie total lipsita de argumente si speculativa. As sugera autorilor sa se informeze mai bine ce inseamna educatie civica si ce inseamna agitatie electorala. Sincer mi-e mila de societatea noastra si ma rascol impotriva intunecimii populatiei intes promovate de unele partide de la noi.
Mult mai important e că afilierea politică a „societăţii civile moldoveneşti” demonstrează că aceasta nu este interesată în nici un fel de ţară, nu apără în nici un fel interesele societăţii şi nu trăieşte cu nici una din problemele grave ale Moldovei.autorul recurge iar la invinuiri unilaterale neargumentate. Dar cine ii da dreptul dlui autor sa judece astfel despre ONG-ul care il reprezint si sa sustina ca nu traiesc eu in problemele grave ale Moldovei. A intrebat el de mine daca traiesc sau nu in problemele Moldovei??? De ce face atunci concluzii pripite in directia de care are el nevoie??
Autorul face acuzatii neintemeiate, fara argumente si foarte tendentioase. Se autoacuza pe sine prin titlul materialului http://ro.wikipedia.org/wiki/Societate_Civila si prezinta o parere total aberanta.
Imi pare rau pt faptul ca autorul sustine asemenea neadevaruri si procedeaza total necrestineste aducind invinuiri neadevarate.
Ghenadie...in ceea cel priveste pe Nagacevschi...el chiar foloseste imaginea lui de aparator al drepturilor omului la CEDO in favoarea partidului! Inteleg ca te simti atacat direct in acel articol, dar trebuie sa recunosti ca sunt acolo si multe adevaruri!
RăspundețiȘtergereSucces!
Nichita, concluziile referitoare la folosirea imaginii de aparatori ai drepturilor omului, de luptatori pentru cauze nobile, etc. in interese politice mi se par foarte logice, insa daca aruncam o privire de ansamblu, sesizam o mare problema a elitei politice de la noi - „deficit” de lideri politici credibili si, in general, si increderea scazuta in staff-ul partidelor politice. Prin asta se explica si procentul mare de indecisi aratat de BOP – ul realizat de IPP in ultimul trimestrul (crica 23%). De aceea mi se pare normal ca intr-o societate atit de mica ca a Moldovei (de circa 3,5 mln locuitori)si, in care, plus la asta, fiecare al 5 adult migreaza (arata ultimul sondaj realizat de OIM), iar printre cei ramasi persista un grad inalt de analfabetism politic, si, respectiv de absenteism politic (acelasi BOP arata ca doar 23% din populatia este interesata in politica), mi se pare normal ca liderii politici credibili si charismatici sa fie „imprumutati” dintre membrii societatii civile, avind in vedere experienta vasta si realizarile prodigioase in anumite domenii specifice a acestora si venind din ONG-uri, care de cele mai multe ori „intrec” statul in prestarea unor servicii.
RăspundețiȘtergereGhenadie, mi-a placut subiectul si maniera de abordare, dar pe alocuri mi s-a creat impresia ca ataci verbal autorul si nu articolul insasi, ceea ce nu seamana a ironie, or tu trebuie sa oferi un exemplu autorului articolului respectiv de scriere argumentata si nu doar de „latrat”. A fost doar o parere… Multa bafta!
spre deosebire dta, autorul articolului are o axa logica de analiza conform carei este si construit articolul si care evident poate sa fie si gresita.
RăspundețiȘtergereDta insa critici pe sleau, lupti cu rupturi din text, fara de fapt sa dai un contrargument construit pe o alta axa logica.
Nu inteleg pentru ce atita truda inutila
Dle altfel, spre deosebire de autor, eu nu scriu articole, nu fac analize in blogul aceasta, iar ceea ce am scris e de fapt un comentariu, o parere proprie daca vreti, la un articol care viza implicarea societatii civile din Moldova in politica. Ce ce ati scris era valabil daca scriam o recenzie la acel articol intrun ziar sau portal de stiri. Dar am considerat „truda inutila” acest fapt, de aceea m-am limitat la un comentariu pe blog. Iar ceea ce spuneti dumneavoastra „critici pe sleau”, alea nu sunt critici, sunt raspunsuri si intrebari pentru autorul analizei. Axa logica in comentariu meu era ca nu tot ce este scris in acel material de analiza este corect. Iar pe blog mi-am scris parerea mea, cerind-o si pe a dvs.
RăspundețiȘtergere